zklimadiris
Ταφόπλακα στην πιο πολυδιαφημισμένη τηλεπικοινωνιακή εξαγγελία της κυβέρνησης Σαμαρά, βάζει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης. Με βάση το νέο σχεδιασμό, η ανάπτυξη δωρεάν ασύρμαρτου δικτύου «Wi-Fi» σε όλη τη χώρα μπαίνει οριστικά στο ψυγείο καθώς η διαπίστωση της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι ότι επρόκειτο για ένα πυροτέχνημα.
Για την περιβόητη δράση που είχε ανακοινώσει ο τέως Πρωθυπουργός και το υπουργείο Υποδομών είχε οργανώσει πριν ένα χρόνο συνέντευξη τύπου για να το παρουσιάσει, είχε προβλεφθεί η παροχή δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 δημόσιους χώρους 302 δήμων της χώρας, πλην του δήμου της Αθήνας. Η ιδέα μάλιστα ήταν τόσο προωθημένη που προέβλεπε την εγκατάσταση εξοπλισμού σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σε αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, λιμάνια και αεροδρόμια!
Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το Wi-Fi με την εξέλιξη της τεχνολογίας θεωρείται μια ξεπερασμένη υπηρεσία όταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οργανώνονται γύρω από την νέα γενιά δικτύων (4G plus) που υπόσχονται ακόμη υψηλότερες ταχύτητες και πιο γρήγορο ίντερνετ. Πρόκειται για επενδύσεις που θα υλοποιήσουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στο πλαίσιο του πρόσθετου φάσματος συχνοτήτων που απέκτησαν πέρσι, το οποίο απελευθερώθηκε με την μετάβαση της ελληνικής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή. Ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστά προβληματικό το μέτρο είναι ότι το δωρεάν ασύρματο δίκτυο είναι ένα πολυδάπανο έργο, για το οποίο μάλιστα δεν είναι σαφές από ποιον θα συντηρηθεί, όταν ολοκληρωθεί και με τί πόρους.
Η χρηματοδότηση του ασύρματου ίντερνετ ύψους 25 εκατ. ευρώ προερχόταν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συντονιζόταν από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών στην οποία επικεφαλής υπήρξε ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού και τέως διευθυντής της ΝΔ.
Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε λαϊκίστικο μέτρο το δωρεάν Wi-Fi και υποστήριξε ότι ακόμη και αν είχε ξεκινήσει η υπηρεσία θα ήταν αδύνατο να συντηρηθεί. «Υπήρχε ένα πρόγραμμα στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο προέβλεπε wi fi για έξι μήνες σε όλους τους Δήμους. Δεν είχε προβλεφθεί πουθενά ποιος θα το λειτουργήσει και ποιος θα αναλάβει το κόστος, δεν είχε προβλεφθεί που θα φυλάσσεται ο εξοπλισμός, ποιος θα είναι υπεύθυνος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός που μίλησε «για τον κίνδυνο να ξαναγίνει πλιάτσικο με το δημόσιο χρήμα».
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη για το γρήγορο internet αρμόδιο δεν είναι μόνο το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών αλλά και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. «Η ΕΕΤΤ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να αποφασίσουν πότε θα κάνουν τις επενδύσεις για να έχουμε πιο ασφαλές και γρήγορο Ιnternet».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αφηστε το δικο σας σχολιο..