zklimadiris
Θύματα της οικονομικής κρίσης οι μαθητές που εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, μένουν νηστικοί στα σχολεία. Το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά αφού τα τελευταία τρία χρόνια, το ποσοστό των μαθητών που τρώνε στο σχολείο έχει μειωθεί σημαντικά έως και 50%.
Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει αρκετές οικογένειες σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα πολλοί από τους μαθητές να μην έχουν χρήματα ούτε για ένα μπουκαλάκι νερό που στοιχίζει μόνο 35 λεπτά στα σχολικά κυλικεία. Οι τιμές είναι χαμηλές, τα παιδιά όμως της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυσκολεύονται όταν οι γονείς είναι άνεργοι και οι υποχρεώσεις τρέχουν!
Ξαφνικά από το ένα άκρο, δηλαδή της υπερκατανάλωσης που είχε παρατηρηθεί πριν από μερικά χρόνια και στα κυλικεία, έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο όπου πάρα πολλοί μαθητές δεν τρώνε γιατί δεν έχουν χρήματα.
Επιστρέφουν στο χωριό τους το απόγευμα
και όλη την ημέρα είναι νηστικοί!
Αρκετοί είναι οι μαθητές που ζουν σε χωριά και πηγαινοέρχονται στο σχολείο με το λεωφορείο. Τα καθημερινά έξοδα λοιπόν είναι πολλά εάν υπολογίσουμε τα εισιτήρια και το φαγητό τους.
Όπως δήλωσε η κα Ιουλία Τριάντου, ιδιοκτήτρια του κυλικείου στο 1ο Λύκειο Πύργου, «υπάρχουν αρκετά παιδιά που πηγαινοέρχονται με το λεωφορείο από το χωριό τους και μάλιστα πολλά απ’ αυτά μένουν σχεδόν όλη την ημέρα νηστικά γιατί μετά το σχολείο παρακολουθούν και φροντιστηριακά μαθήματα.
Το 1ο Λύκειο Πύργου αριθμεί 240 μαθητές από τους οποίους τρώνε μόνο οι 100 και μάλιστα η κατανάλωσή τους περιορίζεται μόνο στο φαγητό τους. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ούτε τα 35 λεπτά που στοιχίζει ένα μπουκαλάκι νερό με αποτέλεσμα να πίνουν νερό από την βρύση».
Κολατσιό από το σπίτι!
Όταν οι γονείς των μαθητών είναι άνεργοι ή σε μια οικογένεια υπάρχει ένας μόνο μισθός και αυτός πενιχρός, όπως συμβαίνει σήμερα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι μαθητές δεν έχουν χρήματα για κολατσιό. Ή νηστικοί θα μείνουν ή θα πάρουν κάτι από το σπίτι. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους μαθητές του Λυκείου που ντρέπονται να φέρουν δεκατιανό από το σπίτι…
Εμφανίστηκε και πάλι το τεφτέρι!
«Κυρία δώστε μου μία τυρόπιτα και θα σας φέρω τα λεφτά αύριο…». Είναι μία φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο από τότε που άνοιξαν και πάλι τα σχολεία, τόνισε ιδιοκτήτρια κυλικείου σε σχολείο του Πύργου.
Περιμένουν να πληρωθούν οι γονείς τους για να μπορέσουν να πάρουν το χαρτζιλίκι τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο «βερεσέ»! Το κυλικείο λοιπόν απέκτησε… τεφτέρι. Οι ιδιοκτήτες των κυλικείων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των παιδιών, δεν αρνούνται το «βερεσέ», ενώ σιτίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και μαθητές που γνωρίζουν την δύσκολη οικονομική τους κατάσταση.
Δεν μένουν αμέτοχοι δάσκαλοι και καθηγητές…
Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν μένουν αμέτοχοι, προσφέρουν την βοήθειά τους είτε δίνοντας οι ίδιοι τα χρήματα που απαιτούνται για την καθημερινή σίτιση ορισμένων μαθητών, είτε συγκεντρώνοντας προϊόντα για οικογένειες μαθητών τους που γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν παιδιά οικογενειών που από την μια χρόνια στην άλλη αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της φτώχιας.
Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, κ. Γιάννης Σιδηροκαστρίτης, «το να φέρνει ένα παιδί φαγητό από το σπίτι είναι καλό γιατί τρέφεται πιο υγιεινά. Πέρα απ’ αυτό όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον συγκεκριμένο τομέα, γίνονται εντονότερα σε καθημερινή βάση. Η οικονομική αδυναμία των γονιών είναι εμφανής πια και θα έλεγα ότι πριν από λίγο καιρό υπήρχαν περιπτώσεις χωρίς φανερές ενδείξεις.
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα σε έναν ικανό αριθμό παιδιών. Πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι ένα παιδί αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται συστηματική αρωγή».
Βοήθεια στους συμμαθητές τους…
Οι μαθητές ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι με την εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά, κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν τις οικογένειες ορισμένων συμμαθητών τους. Ιδιαίτερα οι μαθητές του 1ου Λυκείου σε συνεργασία με τον Διευθυντή και τους καθηγητές τους δημιούργησαν το Σχολικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έτσι, μαθητές, γονείς και καθηγητές θα προσφέρουν προϊόντα άμεσης ανάγκης που στη συνέχεια θα μοιραστούν σε οικογένειες με οικονομικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Δώρα Δεπούντη, μαθήτρια του 1ου Λυκείου Πύργου, «το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μία ενέργεια που ξεκίνησε πέρυσι αλλά το θέμα δεν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και έτσι τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στις οικογένειες χωρίς εμείς να γνωρίζουμε πως έγινε η όλη διαδικασία. Φέτος συμμετέχουμε ενεργά και εμείς…».
Ακόμα μία δράση που θα υλοποιηθεί από τα παιδιά και τους καθηγητές του 1ου Λυκείου στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης ορισμένων οικογενειών είναι το Χριστουγεννιάτικο Bazaar που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 με 8 Δεκεμβρίου στο Λάτσιο Μέγαρο. Στο χώρο του Δημαρχείου θα εκτεθούν οι δημιουργίες των μαθητών και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν την βοήθειά τους μπορούν να το κάνουν αγοράζοντας όμορφες δημιουργίες ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία. Τα έσοδα του Bazaar θα διατεθούν σε οικογένειες που δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.
Αδιέξοδο για τα κυλικεία…
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται το ένα μετά το άλλο τα κυλικεία των σχολείων, ενώ όλο και περισσότεροι μαθητές δεν έχουν λεφτά ούτε για το καθημερινό τους κολατσιό. Στο 20 με 30% έχει μειωθεί ο τζίρος των κυλικείων σε σύγκριση με την περσινή σχολική χρονιά και οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την εξέλιξη της κατάστασης.
Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες είναι λίγοι οι μαθητές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίζουν καθημερινά από το κυλικείο, ενώ το ατομικό κόστος σπάνια υπερβαίνει το 1,5 ευρώ. Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες κυλικείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχουν ζητήσει από τις σχολικές επιτροπές να γίνει μείωση της τιμής του μισθώματος γιατί τα έξοδα δεν καλύπτονται από τα περιορισμένα έσοδα.
Παρ’ όλα αυτά όμως οι ιδιοκτήτες κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων τους για να μπορούν να ψωνίζουν τα παιδιά. Όπως τόνισε η κα Παγώνα Παναγούλη, ιδιοκτήτρια του κυλικείου στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου, «τα παιδιά που δυσκολεύονται οικονομικά τα γνωρίζουμε και βοηθάμε όσο μπορούμε κι εμείς και το σχολείο. Οι υποχρεώσεις μπορεί να τρέχουν αλλά τις τιμές τις έχουμε μειώσει για να μπορούν να φάνε τα παιδιά. Τα περισσότερα προϊόντα δεν ξεπερνούν σε αξία το ένα ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αφηστε το δικο σας σχολιο..