zklimadiris
Προβληματισμό έχει προκαλέσει η καθυστέρηση που παρατηρείται στη λειτουργία των ιαματικών λουτρών της λίμνης Καϊάφα. Ο Καϊάφας αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη λουτρόπολη των Βαλκανίων, καθώς προσελκύει αυξημένο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.
Παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς στις διεθνείς εκθέσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μια και οι φωτογραφίες του είναι οι πλέον αναγνωρίσιμες διεθνώς
Ωστόσο, μέχρι στιγμής γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν επιτρέψει τη λειτουργία του παρότι ήδη έχει συμπληρωθεί ο μισός Ιούνιος, γεγονός που προξενεί δυσαρέσκεια τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής.
Η Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πηγών που έχει συστήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) έχει ξεκινήσει σταδιακά το τελευταίο τρίμηνο τη διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της χώρας, έχοντας έως τώρα καταρτίσει λίστα με 20 πηγές, η οποία συνεχώς ανανεώνεται.
Στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα λουτρά της λίμνης Καϊάφα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογη ανησυχία όσον αφορά την επίσημη αναγνώρισή τους αλλά και τη λειτουργία τους.
Όπως δήλωσε στην εφ. Πατρίς ο προϊστάμενος της αρμόδιας Επιτροπής, κ.Νικόλαος Διακολιός, «στην περίπτωση του Καϊάφα έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση παρότι είναι όλοι ενήμεροι για τη συγκρότηση της Επιτροπής. Ο αρμόδιος διαχειριστής φορέας πρέπει να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά που σχετίζονται με τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα λουτρά, και να τα στείλει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».
Ο κ.Διακολιός διευκρινίζει ότι η αναγνώριση των λουτρών ως ιαματικών είναι απλώς το πρώτο βήμα. «Η αναγνώριση της ιαματικής πηγής δεν είναι παρά το προστάδιο για να δοθεί το ειδικό σήμα υδροθεραπευτηρίου και να λειτουργήσουν νόμιμα τα λουτρά. Η θετική γνωμοδότηση και η ένταξη στον κατάλογο με αναγνωρισμένες πηγές δεν συνεπάγεται και ότι όλες οι πηγές πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αφού αρκετές εξ αυτών παρουσιάζουν προβλήματα στα τοπογραφικά. Όμως ο Καϊάφας, όπως και η Κυλλήνη, δεν έχουν καν περάσει ακόμα από το πρώτο στάδιο της αποστολής των δικαιολογητικών, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς τον Ιούλιο η λειτουργία της Επιτροπής ατονεί».
Ο κ.Διακολιός επισήμανε και το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων ως ανασταλτική παράμετρο αναφέροντας ότι «σίγουρα το κόστος των ερευνών και των αναλύσεων από πιστοποιημένα εργαστήρια είναι υψηλό, ειδικά σε τέτοιες εποχές, όμως πιστεύω ότι σύντομα θα προκύψουν θετικές εξελίξεις».
Όμως έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το ειδικό σήμα υδροθεραπευτηρίου, τονίζοντας ότι «χωρίς αυτό δεν υφίσταται νόμιμη λειτουργία των λουτρών, κάτι που αν τυχόν συνέβαινε στα φημισμένα λουτρά της λίμνης Καϊάφα, θα επιδρούσε αρνητικά και στην τουριστικήανάπτυξη της περιοχής».
«Μέσα στην εβδομάδα αποστέλλονται τα χαρτιά»
Η εφ. Πατρίς επικοινώνησε με τον υπεύθυνο για τη λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών της Λίμνης Καϊάδα, κ.Νίκο Λευκαδίτη, ο οποίος συμμερίστηκε τις ανησυχίες των πολιτών για τη λειτουργία των λουτρών, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τη λειτουργία τους.
«Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια επιτροπή του ΕΟΤ. Με το κόστος δεν υφίσταται ζήτημα, έχουμε ήδη από το πιστοποιημένο εργαστήριο των Ιωαννίνων τα αποτελέσματα. Απλώς η δειγματοληψία από τα λουτρά πρέπει να γίνεται μόλις έναν μήνα πριν από την έναρξη της λειτουργίας, για να διασφαλιστεί ακριβέστερα η ποιότητα της πηγής», ανέφερε στην εφ. Πατρίς ο κ.Λευκαδίτης.
Ο κ.Λευκαδίτης τοποθέτησε την έναρξη της λειτουργίας των ιαματικών λουτρών στο τέλος του Ιουνίου, δίχως ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία, καθώς εκκρεμεί η πρόσληψη του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ζήτημα για το οποίο έχουν δοθεί ως τώρα διαβεβαιώσεις. Επίσης πρόσθεσε ότι και πέρυσι σημειώθηκε ανάλογη καθυστέρηση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία πως τα λουτρά θα είναι διαθέσιμα στο κοινό προτού «πατήσουμε» Ιούλιο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, κ. Αργύρης Παύλος, εξέφρασε στην εφ. Πατρίς την ανησυχία του αλλά και τη γενικότερη δυσφορία των επαγγελματιών της περιοχής για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που διατηρούν κλειστά τα ιαματικά λουτρά της Λίμνης Καϊάφα. «Πλήττεται ο τουρισμός όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή και δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ο Καϊάφας είναι περιοχή υψηλής επισκεψιμότητας και συμβάλλει στην ανάπτυξη του λεγόμενου “ιαματικού τουρισμού”. Τέτοιες διαδικασίες πρέπει να υλοποιούνται γρηγορότερα ώστε η περιοχή να αποκτήσει αναπτυξιακές δυνατότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παύλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αφηστε το δικο σας σχολιο..