zklimadiris
Σοβαρότατο πλήγμα δέχονται 12 πόλεις μετά τη φοιτητική μετανάστευση που θα γίνει στα πλαίσια του Σχεδίου Αθηνά. 94 σχολές που έδιναν οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες καταργούνται.
Σοβαρότατο πλήγμα δέχονται 12 πόλεις μετά τη φοιτητική μετανάστευση που θα γίνει στα πλαίσια του Σχεδίου Αθηνά. 94 σχολές που έδιναν οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες καταργούνται.
Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα ΑΕΙ.
Δείτε τις αλλαγές:
1. Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση που θα συντονίζει 5 ΑΕΙ (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.
2. Αντίστοιχα δημιουργείται ένα μεγάλο ΤΕΙ, που συμπεριλαμβάνει τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ (σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
3. Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.
4. Τα ΤΕΙ από 14 γίνονται 12 και τα πανεπιστήμια από 26 θα γίνουν 20.
5. Καταργούνται τα τμήματα και δημιουργούνται σχολές.
6. Μειώνονται τα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα 480 σε 386 (-94), από αυτά τα 20 αφορούν σε πανεπιστήμια και 74 σε ΤΕΙ.
7. Στα ΤΕΙ τις μεγάλες περικοπές δέχονται τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Φυτικής Παραγωγής, Λογιστικής, Τεχνολόγων τοπογράφων, ενώ αυξήθηκε κατά ένα το τμήμα Τουριστικών και Πολιτιστικών μονάδων.
8. Στα ΑΕΙ το μεγάλο ψαλίδι έπεσε στα τμήματα Φιλοσοφικής, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών.
9. Αυξάνονται οι θέσεις στις θετικές επιστήμες. Παραμένουν σταθερές οι σχολές επιστημών υγείας και μειώνονται σημαντικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
10. Κατά 30% θα μειωθούν οι εισακτέοι στα ΤΕΙ και κατά 15% θα αυξηθούν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια.
11. Οι πόλεις που δεν θα έχουν πια κανένα τμήμα είναι: Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.
12. Δεν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10 και θα επανεξεταστεί του χρόνου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό ότι δεν χάνουμε κανένα τμήμα, όπως άλλωστε προσωπικά ο υπουργός είχε διαψεύσει φήμες που μας έφεραν να χάνουμε ένα τμήμα. Η διαφωνία μου, η οποία όμως πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί, έγκειται στην προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας μας σε Πανεπιστήμιο Πατρών - Δυτικής Ελλάδας. Και ο λόγος είναι ότι μας πήρε πενήντα χρόνια ιστορίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας να κάνουμε το όνομά του διεθνώς γνωστό και αναγνωρίσιμο».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε: «Το σχέδιο έχει θετικά σημεία, αλλά και πολλά σημεία που χρήζουν περισσότερη επεξεργασία, ώστε οι αλλαγές να αποκτήσουν νόημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκκρεμή θέματα για τα οποία η σύγκλητός του θα υποβάλει διορθωτικές προτάσεις».
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στο σχέδιο και ένα απ' αυτά είναι ότι κρατήθηκε σε υψηλό ποσοστό η πρόταση που είχε γίνει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάξουν κυρίως τα προφανή. Και αναφέρομαι στα πανεπιστήμια τύπου Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει δύο βασικά προβλήματα: Το ένα είναι ότι πληθώρα αλλαγών εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει προφανή ακαδημαϊκά λάθη. Ως παράδειγμα θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: προτείνεται συγχώνευση τμημάτων πενταετών πολυτεχνικών σχολών Μηχανικών, με τμήματα Διοίκησης. Επίσης, δεν λειτουργεί για 5η χρονιά το τμήμα Τουρισμού, χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος και δεν ιδρύεται η πολυτεχνική σχολή. Την ίδια ώρα υπάρχουν πάμπολλα τμήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια που μετατράπηκαν σε σχολές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αφηστε το δικο σας σχολιο..