ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Advertise Now!

kiliomeno

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Η ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΥ ΔΩΡΕΑΝ


Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«Χάος» με το χαράτσι της ΔΕΗ

zklimadiris
«Χάος» με το χαράτσι της ΔΕΗ 
Κάτι παραπάνω από τη λέξη «χάος» μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στους εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάτι το οποίο, μόλις προχθές (5/12), κρίθηκε παράνομο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, πλέον, δεν μπορεί να εισπράττει το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το περιβόητο χαράτσι, ενώ η παραπάνω απόφαση είναι αποτέλεσμα συλλογικής αγωγής από οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών και είναι προσωρινά εκτελεστή.


Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν η ΔΕΗ θελήσει να ασκήσει έφεση θα πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της. Η αγωγή που άσκησε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, μαζί με καταναλωτικά σωματεία ? μέλη της από περιοχές της Ελλάδας, έφερε την 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία «απαγορεύει πλήρως στη ΔΕΗ να εισπράττει το τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) και να το ενσωματώνει στους λογαριασμούς της και όχι απλά να μην διακόπτει την παροχή ηλεκτροδότησης». Όπως αναφέρεται επίσης, στο σκεπτικό της απόφασης το τέλος δεν θεωρείται ανταποδοτικό και χαρακτηρίζεται φόρος που υπαγορεύθηκε από την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μπερδεμένοι οι πολίτες

Από την πλευρά τους οι πολίτες που μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» βρίσκονται, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, σε σύγχυση, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί πότε και αν αυτό θα διαχωριστεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται. «Πληρώνουμε το χαράτσι αν και δυσκολευόμαστε πολύ. Αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε, οπότε ότι κι αν γίνει θα το πληρώσουμε», αναφέρουν πολίτες στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», οι οποίοι τόνισαν πως αν και αντισυνταγματικό, αυτό θα εισπραχθεί με διαφορετικό τρόπο εκτός των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Άγνωστες οι κινήσεις της ΔΕΗ

Πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν στο patrisnews πως οι πολίτες θα μπορούν, ύστερα από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να πληρώνουν μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος και όχι το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ, κάτι που από αρκετό κόσμο, λόγω οικονομικής στενότητας γινόταν και πέρυσι, χωρίς να έχει επέλθει καμία διακοπή ρεύματος.


Μάλιστα όπως ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές, η ΔΕΗ, ουδέποτε έχει κόψει το ρεύμα σε καταναλωτή που οφείλει μόνο το τέλος ακινήτων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές που έχουν να κάνουν με το αντίτιμο του ρεύματος και όχι με το λεγόμενο χαράτσι.

Όσο για το αν στον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος, θα αναγράφεται και το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ, που πλέον η ΔΕΗ απαγορεύεται να εισπράξει, στέλεχος της Επιχείρησης αναφέρει ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λύσει η πολιτεία καθώς η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τη νομοθεσία η οποία της επιβάλλει την αναγραφή του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφηστε το δικο σας σχολιο..

ΦΩΤΙΕΣ 2007 ΖΑΧΑΡΩ

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

MY BANNER

Advertise Now!

Radio Chat Room


Πατώντας τα βελάκια της λίστας από κάτω επιλέγετε τι θέλετε να ακούσετε

▼ Radio Chat Room ▼ Εδω συνομιλείτε ζωντανά με όλους τους φίλους που ακούν.
♫ ♫ Το ράδιό μας κινείται σε soul,funk,blues,rock,NU Sounds και Ελληνικά ♫ ♫